A pandémia rávilágított: erősíteni kell az IT-üzemeltetés területén 

 

A koronavírus-járvány eddig nem tapasztalt bizonytalanságot hozott magával, ami a tervezett IT-beruházásokra is rányomta a bélyegét. Az informatikai fejlesztések új irányt vesznek, amiből azok a cégek fognak nyereségesen kikerülni, akik nem tüzet oltanak, hanem stabilan működő, biztonságos infrastruktúrát építenek.

Nemzetközi kutatások szerint (Enterprise Technology Research) a 2020-ra előirányzott 4 százalékos IT növekedéssel szemben, a koronavírus-járvány hatására a cégek 4,1 %-al tervezik csökkenteni az informatikai beruházásaikat.

Az IT-büdzsék csökkentése rávilágított arra, hogy a továbbiakban rugalmas, paraméterezhető és gazdaságosan üzemeltethető IT-rendszereket kell létrehozni, természetesen kiemelten kezelve a biztonság és folytonosság biztosítását.

Fontos kiemelni, hogy ne eszközökben és részmegoldásokban gondolkodjunk, hanem olyan komplex egységes infrastruktúrákban, melyek a későbbiekben gyorsan és költséghatékonyan bővíthetők.

Felhőben gazdaságosan, rugalmasan

A vírushelyzet rávilágított, hogy a céges adatok és alkalmazások helytől és időben független távoli elérése nélkülözhetetlen. A helyzetet tovább árnyalja, hogy home office működés számos kihívás elé állította az IT-szakembereket, a meglévő szerverkapacitások sok helyen elfogytak... vagy rendkívül drágán saját infrastruktúra fejlesztésbe kezdtek, vagy előrelátóan felhő alapú működésre tértek át.

A felhő alapú működés nagy előnye, hogy

  • rugalmasan paraméterezhető: Mindig annyi kapacitás áll rendelkezésérére, amennyire szüksége van. Azok a cégek, akik már átálltak a felhő alapú működésre, akár több 10 millió forintot is spórolhattak a járványidőszak alatt, hiszen nem kellett hatalmas költségekbe lohalniuk magukat, hogy home office környezetben is mindenki zavartalanul dolgozhasson.
  • nagy rendelkezésreállású: A modern felhőinfrastruktúrával rendelkező szolgáltatók georedundáns kialakítást kínálnak. Mit jelent ez? 99,9%-os elérhetőséget azáltal, hogy a felhő szerverei nem egy helyszínen találhatók (Szintézis saját megoldása például két helyen, Győrben és Budapesten). Internetkimaradás, áramszünet, tűz vagy egyéb vismajor esemény bekövetkeztével sem áll meg az élet, a felhasználók semmit nem tapasztalnak abból, ha egy cloud szerver leáll, hiszen adataik több helyen, biztonságosan is elérhetők, egymástól függetlenül.
  • tervezhető és költséghatékony: A szolgáltatásként igénybe vett Cloud infrastruktúra tervezhető kiadást jelent, melyet akár havidíjas konstrukcióban is fizethet. Nincs hardverben álló pénz, ráadásul megspórolja a rendszerfelügyeletet ellátó szakemberek költséges bérét is! A cloud segítségével minimálisra csökkenthetők a szerver - és szoftvervásárlásra fordított költségek úgy, hogy nem sérülnek a biztonsági mentésekre és rendelkezésre állásra vonatkozó alapelvek sem - hiszen a szolgáltató sok esetben ezeket a feladatokat a havidíj fejében végzi el.
  • biztonságos: A felhőszolgáltatások mögött komoly IT-biztonsági megoldások és szakemberek állnak, ezzel garantálva az adatok és a felhasználók biztonságát. Spamszűrés? Vírusvédelem? Rosszindulatú támadások? Nem lesz vele teendője, megoldja a felhő szolgáltatója.

Felhő alapú SZINTCloud szolgáltatásainkkal elsősorban a kis-, és középvállalkozások számára szeretnénk elérhetővé tenni napjaink korszerű felhő alapú megoldásait. Nagyvállalati infrastruktúrát kínálunk magas rendelkezésre állással, megfizethetően, saját beruházási költségek nélkül! Kérje a Szintézis Informatika szakembereinek segítségét, válassza a SZINTCloud megoldásait!

Referenciák