RFID megoldások az egészségügyben 

 

Ahol minden pillanatban emberéleteket mentenek, ott nincs idő az adatokat bogarászni és az adminisztrációs hiba is elfogadhatatlan. Extra gyors adatkezelés és maximális pontosság... erre van szüksége egy modern kórháznak az informatikai rendszerétől. Az RFID technológiát számtalan olyan területen alkalmazzák már, ahol gyors és automatikus azonosításra van szükség, legyen szó termelésről, raktározásról vagy akár az egészségügy területéről.

A rádiófrekvenciás azonosító rendszer segítségével minimálisra csökken az adatfeldolgozás ideje és a hibás adatbevitel lehetősége. Az azonosítási folyamathoz a három fő alkotóelem – az azonosító címke (RFID tag), az olvasó egység és a háttéradatbázis – kommunikációja szükséges, a különbség csak abban rejlik, hogy éppen hol és milyen célra használják a technológiát. Példaként jár elől a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, amely két területen is sikerrel alkalmazza a Szintézis Informatika RFID technológián alapuló nyilvántartási rendszerét.

Automatizált textilnyilvántartás

A megye legnagyobb egészségügyi intézménye egy olyan Integrált Kórházi RFID Rendszert szeretett volna kialakíttatni, mellyel megvalósulhat az automatikus anyagkövetés, elsősorban a textileszközök automatikus regisztrációja, a szennyes leadása és a tiszta ruhák átvétele, az osztályok közti textília mozgások követése és ezek leltározásához szükséges adatok követése.

A gyakorlatban mintegy 200 000 db mosodai vegyszerekkel, magas hőmérséklettel és nyomással szemben ellenálló RFID címkével látták el a kórházi ruhaneműket. Az azonosításhoz a textíliákat konténerekben áttolják az RFID kapun, melyben az olvasó egység leolvassa a címkékbe tárolt adatokat és továbbküldi azt egy adatfeldolgozó számítógépnek. Innen kerülnek át a szükséges információk a kórház vállalatirányítási rendszerébe. A technológia bevezetésének köszönhetően bármikor lekérhető készletinformációkkal bírnak akár osztály szinten is.

Biztonság a betegnyilvántartásban

A győri kórház mellett a mosonmagyaróvári Karolina Kórház vezetői is a rádiófrekvenciás technológiában látták a megoldást, amikor szerették volna betegeik azonosítását és nyilvántartását egy biztonságos, automata rendszerrel megvalósítani. Minden fekvőbeteg ellátásban részt vevő páciens egy RFID-chippel ellátott karkötőt kap, mely GDPR kompatibilis módon képes a beteg adatainak tárolására, így a digitális kórlap és az automatikus azonosítás révén egy mobil eszköz segítségével a betegek egészségügyi állapota, szükséges kezelések listája és egyéb információk azonnal lekérhetők.

Emellett a kórház teljes területét lefedő, Szintézis Csoport által kialakított wifi hálózat, 43 db a fekvőbeteg osztályok és a kórház kijáratainál elhelyezett RFID kapu és a biztonsági szolgálathoz bekötött riasztási rendszer mobil alkalmazásainak köszönhetően megakadályozható, hogy az idős, vagy pszichiátriai kezelésre szoruló betegek engedély nélkül elhagyhassák az osztályuk, vagy a kórház területét.

A Szintézis Informatika a textil- és betegnyilvántartási rendszer mellett termeléskövetési és logisztikai nyomkövető rendszerek kialakításában is élen jár, a vállalat 35 éve fejleszti és szállítja komplex megoldásait a vállalkozások számára.

Bővebb információ és ajánlatkérés:

Szintézis Zrt.

Telefon: +36-96-502-211

Referenciák