Felhő alapú szolgáltatások

Felhő alapú (Cloud) szolgáltatásainkkal első sorban a kis-, és középvállalkozások számára szeretnénk elérhetővé tenni napjaink korszerű megoldásait nagyvállalati infrastruktúrán magas rendelkezésre állási szinteken, mindezt beruházási költségek nélkül!

Haszonérvek a felhő szolgáltatás mellett:

  • Költségkímélő
  • Helyfüggetlen
  • Méretezhető
  • Nagy rendelkezésre állás

Milyen előnyökkel jár a cloud használata vállalati környezetben?


A privát felhasználással szemben a vállalati környezetben nagyobb hangsúlyt kapnak a rendelkezésre állással és a biztonsági mentésekkel kapcsolatos fogalmak. Ma már nagyon kevés olyan vállalkozás működik, amely ne rendelkezne saját domainnel, levelezőszerverrel és a dokumentumok tárolására alkalmas kiszolgálóval. Noha az ezekre vonatkozó igények vállalati formától és mérettől függően korábban is fennálltak, a cloud alkalmazásával a kis- és középvállalkozások is megengedhetnek maguknak profi, eddig csak nagy anyagi ráfordítások árán beszerezhető szolgáltatásokat. A cloud segítségével minimálisra csökkenthetők a szerver - és szoftvervásárlásra fordított költségek úgy, hogy nem sérülnek a biztonsági mentésekre és rendelkezésre állásra vonatkozó alapelvek sem - hiszen a szolgáltató sok esetben ezeket a feladatokat a havidíj fejében végzi el.


Milyen hátrányai lehetnek ennek a megoldásnak?


Sokan óvatosságra intenek a cloud fejetlen felhasználásának vonatkozásában: az aggodalmat leginkább az adatbiztonság és az állandó elérhetőség problémája fokozza. Az okok érthetőek: a vállalkozások nem könnyen vehetők rá arra, hogy üzleti szempontból kritikus dokumentumaikat egy, az interneten elérhető tárhelyen helyezzék el és osszák meg maguk között. A másik komoly anomáliát a rendelkezésre állás jelenti: nem sok vállalat engedheti meg magának, hogy egy-egy internet elérési probléma esetén az általa használt alkalmazások ne legyenek hozzáférhetők. Noha mára ez utóbbi probléma az internetes szolgáltatások stabilitásával egyre kevésbé aggasztó, a piac ezekre a félelmekre reagálva keltette életre a privát és a hibrid cloud fogalmát.