Az első élelmiszerbolt elektronikus polccimkével 

 
2008. június 3. - Szombathely – Megnyílt Magyarországon az első élelmiszerbolt elektronikus polccímkével. Első az élelmiszeriparban, második az országban, mivel a tavalyi évben a vecsési Praktiker már Pricer címkékkel nyitott. Ez az új technológia nem a jövő innovációja lehet, hanem már „megérett a magyar piacra”. A tények magukért beszélnek – a Praktiker már eldöntötte, hogy Pricer címkével nyitja az új áruházát Békéscsabán, és tárgyalások folynak arról, hogy a 2009-es évben több budapesti áruház is „átcímkézésre” kerül.

A Szintézis Informatikai ZRt. több mint egy éven át kereste a legjobb polccímke szállítót. Sokféle rendszert vizsgáltunk meg, míg rátaláltunk a Pricerre, mely technológiailag a legjobb. Így a svéd Pricer vállalattal kötöttünk szerződést Magyarország, Románia és Szlovákia területén való bevezetésre.

Miért éppen a svéd Pricer?

• Magasan a legtöbb referenciával rendelkezik a világon, piaci részesedése több mint 60 százalék . Ilyen rendszer működik a világon több Interspar, Metro, Praktiker, Carrefour, Shell, Rewe, Cora üzletben. • Mivel csak polccímkével foglalkoznak, így hatalmas energiát tudnak kutatás-fejlesztésre fordítani. • Nagyon stabil és gyors rendszer, óránként 50 ezer címke frissítésére alkalmas (más rendszerek esetében ez a szám 5 ezer/óra) • Kétirányú adatforgalmat bonyolít le a rendszer, ami azt jelenti, hogy ha a címkén az információ frissült, akkor küld egy visszaigazoló jelet. Így az árak mindig egyezni fognak a polcon és a kasszánál! • Lehetőség van központi árazásra: a központ leküldi a lánc összes tagjának az árakat, majd egy webes felületen ellenőrizheti is, hogy a Pricer polccímkékre lekerültek az árak a boltokban. • A polccímkét működtető elem élettartama várhatóan 8-10 év. • Logisztikai megoldásként is alkalmazható, mivel 32 képernyő áll rendelkezésre a backoffice rendszerből kinyerhető adatok megjelenítésére. • Happy Hour: egy gombnyomással megoldható, hogy például zárás előtt 1 órával a pékárura 50 százalék kedvezményt adjunk.

Pricer bevezetése a CBA Prémium szupermarketben

Június 3-án a szombathelyi CBA megnyitotta kapuit a vásárlóközönség előtt. Az üzlet a legkorszerűbb berendezésekkel van ellátva, formatervezett bevásárlókocsi, olasz berendezés, design. Az exclusive bolt 18 színben pompázik, elegáns polcrendszerek kínálják a több mint 15 ezer cikket. Már ránézésre is egy európai színvonalat meghaladó üzletről beszélünk.

A szombathelyi CBA Prémium a Szintézis kasszarendszerével nyitott meg. Az üzletben összesen 7 kassza működik központi rendszer vezérléssel, amelynek teljes kereskedelmi rendszer megoldását szoftverekkel, eszközökkel, szolgáltatásokkal mind a Szintézis Informatikai ZRt. biztosította. Ennek a rendszernek meg kell felelnie az üzlet pörgésének, gyors és egyszerű árazásnak, a pontos információknak. Ezt csak folyamatos, innovatív fejlesztésekkel biztosíthatjuk, ebben egy fontos állomás az első élelmiszerüzletben bevezetett elektronikus polccímke, a Pricer.

A Szintézis Informatiki ZRt. májusban kezdte el a Pricer infrastruktúra kiépítését, így a boltnyitásra minden elkészült. 22 darab antenna került felszerelésre teljes lefedettséget biztosítva a 16 ezer polccímke kommunikációjához. Négy típusú címke került ki a polcokra: Normál, Kicsi, Fagyasztóba való, Dot Mátrix (grafikus kijelző a zöldség-gyümölcs osztályra).

Az infrastruktúra kiépítése után egy gyors oktatással megkezdődött a polccímkék összepárosítása a cikkekkel. Ez egy egyszerű folyamat, adatgyűjtő segítéségével a CBA munkatársai beolvasták a polcokon elhelyezett áruk vonalkódját, majd a készletrendszerből kinyomtatták az etiketteket. Az etikett felragasztása után elég egy webes felületen összepárosítani az e-címke és a cikk vonalkódját egy vonalkódolvasó segítségével. Ezután már minden automatikusan megy. A kasszára leküldött információkat a Pricer szoftver is bedolgozza, és kinyomja az új adatokat a polcokon elhelyezett címkékre.

A CBA munkatársainak a kérésére a Pricer kijelzők a következő másodszintű információkat tartalmazza: - készlet mennyiség - utolsó nap értékesített mennyisége - utolsó 3 nap értékesített mennyisége

Ötletek, hogy még milyen adatok jeleníthetőek meg: minimum-maximum készlet, utolsó beszerzési ár, tényleges árrés, szavatossági napok száma, utolsó beérkezés és minden olyan adat, ami kinyerhető a készletrendszerből.

A CBA Savaria Plazaban még egy kávézó is található, ahol a Szintézis Informatika Éttermi rendszerét használják. A Pincér kezébe egy PDA-t – kézi terminált - adtunk, így asztaloknál felveheti a rendelést, és nem kell papírra a rendeléseket felirkálnia.

Sajtóanyagok a CBA Prémium megnyitásáról:

Mai Piac cikk

Progresszív cikk

Referenciák