Éttermi Segéd rendszerről bővebben

A Szintézis Informatikai ZRt. „

Éttermi Segéd

” rendszere a vendéglátó egységek munkáját könnyíti meg:

- A vendégek kiszolgálása hatékonyabbá, gyorsabbá válik a segítségével. Attól kezdve, hogy a vendég helyet foglalt egy asztalnál és rendelt, a rendszerben nyomon követhető a fogyasztása.

- A készlet kezelése az alapanyag beszerzés-felhasználás folyamatát gördülékenyebbé, jól áttekinthetővé teszi. A FIFO elvű, beszerzési áras készletvezetés részben automatikusan valósul meg.

- Az

éttermi program

működéséhez Windows-os környezetet igényel. Ebből adódóan kezelése egyszerű, a Windows-nál már megtanult és megszokott eljárásokkal, billentyűkombinációkkal történik. A rendszer az „ablakos” technológiával készült ugyan, de minden ablakot csak egyszer enged elindítani, így kiküszöbölve az egyik ablakban elvégzett munka másik ablakban történő visszamódosítását.


Az Éttermi Segéd rendszer főmenüjeTörzsadatokA program alapvető adatait tartalmazza. Ilyen adatok például az anyag- és terméktörzs, alapanyag-, termék -csoportok, pincérek-, receptek adatai.

Még mielőtt bármilyen munkát végeznénk – a vendég rendelését felvennénk, bevételeznénk, vagy blokkot / számlát állítanánk ki –, az

éttermi szoftverbe

rengeteg adatot fel kell vinni
. Ezek a rendszer működése szempontjából nélkülözhetetlen információk:

• ismerni kell az alapanyagokat és termékeket, azok minden apró, készletvezetés szempontjából fontos jellemzőjével együtt;
• a recepteket, melyek a készletvezetés alapjául szolgálnak, tökéletesen kell rögzíteni;
• egyrészt az alapanyag szállítókról, másrészt a vendégekről nyilvántartást kell vezetni;
• valamint a különböző készletmozgásokról „leírást” kell készíteni.

KészletAz alapanyag raktári készletét befolyásoló, módosító nem automatikus funkciók és eljárások összessége. Ide tartozik az alapanyag bevételezés és kiadás, a standfeltöltés, csökkentés, valamint az egyéb készletmozgások. (A program automatikus készletkezelő funkciója a rendelések kiszámlázásán és leltározáson alapul.)

Az

éttermi rendszer

készlet kezelése a FIFO elv alapján történik. Ez annyit jelent, hogy ami először került beszerezésre, az kerül először felhasználásra. A készletmozgások a feldolgozási dátummal vannak vezetve (azaz a készletmozgások könyvelési – teljesítési – dátuma a feldolgozási dátum). A rendszer a készlet értékét a valós beszerzési értéken mutatja.

A raktár és stand készletek külön-külön vannak vezetve. (Ha nincsenek standok felvéve, akkor természetesen minden változás a raktár készletén megy végbe.)

A készletváltozások vezetése háromféle módon valósul meg:

1. Készlet menüponttal

A program kezelője a Bevételezés, Kiadás, Stand feltöltés, Stand csökkentés és Egyéb készletmozgások rögzítését teheti meg. Ezekkel a készlet mozgásokkal mindig változik a raktár alapanyag készlete. A stand készlet csak a stand feltöltés és csökkentés során módosul (raktár és stand közötti mozgás).

2. Automatikusan a recepturán keresztül

A blokk vagy számla kiállításakor az elfogyasztott termékek alapanyagainak készletén a recepturán keresztül átvezetődik a csökkenés. (Ezért fontos, hogy a termék receptek pontosan fel legyenek véve.)
A termék eladásával a standkészlet csökken, ha az anyag és terméktörzsben be lett állítva, hogy az alapanyagait a standkészletből vonja le. Ha ez az opció nincs kiválasztva, akkor a raktár készletből vonja az alapanyagokat, függetlenül attól, hogy melyik standra szól a rendelés. (Egy „stand” mindig van: ez a raktár. A Pincér Modulban ezt hívjuk „Alapértelmezett stand”-nak.)

3. Automatikusan leltározással

A leltározás során a nyilvántartott (a rendszer által vezetett) készletet vetjük össze a tényleges készlettel. Előfordulhat, hogy e kettő eltér. A leltár zárásakor, a készlet korrekció elvégzésével a nyilvántartott készletet az alapanyagok tényleges készletére korrigálja a rendszer.

LeltárA leltározás ellenőrző leltárral történik. A véglegesített leltári adatokat a rendszer összeveti a könyvszerinti készlet adatokkal és eltérés esetén a leltár hiányt vagy leltár többletet a készleten átvezeti.

Az Éttermi Segéd rendszerbe épített leltár jellemzői:
 • Ellenőrző leltár
 • Párhuzamosan több leltár is futhat
 • A raktár és a standok leltározása külön-külön történik
 • Csak a kiválasztott alapanyagokat kell leltározni


A leltározás a főmenü Leltár menüpontján keresztül valósul meg:
1. Leltárfelvételi ív
A leltárfelvételi ív elkészítése egyben a leltár indítása. A kinyomtatott ívre alapanyagonként kell a megszámolt mennyiségeket beírni.
2. Felvett leltár adatainak rögzítése
A tényleges készletmennyiségek berögzítése a leltárfelvételi ív alapján.
3. Készletkorrekció felvett készlet alapján
A rendszer által nyilvántartott készlet javítása során egy leltárkorrekciós bizonylat készül. Ezzel együtt a leltár is lezárul.

LekérdezésekAz Éttermi Segéd program Lekérdezések modulja a rendszerben felvitelre került törzsadatok, a különböző készletmozgások és -változások, forgalmi adatok, az értékesítés során kiállításra került bizonylatok (blokkok és számlák), illetve a rendezvények szervezésével kapcsolatos listák lekérdezését teszi lehetővé. A legtöbb menüponton belül a belépéskor egy ún. filter ablak jelenik meg, ahol különböző szűkítési, szűrési paraméterek megadására van lehetőség.

Pincér modulA modul lehetőséget biztosít a pincérek számára a rendelés, blokk / számla-készítéssel, továbbá a vendég kiszolgálásával kapcsolatos minden egyéb funkciók ellátására. A rendszer az elvégzett műveletet ahhoz a pincérhez rendeli, akit a jelszó alapján azonosít.

A Pincér Modul alapvetően érintőképernyős használatra készült. Azonban nem teszi kötelezővé az érintő képernyő használatát – a hagyományosnak tekinthető, billentyűzetről történő vezérlés lehetősége is megmaradt. Mindkettő megoldás gyors és hatékony munkát tesz lehetővé.

A rendszer a következő asztaltípusokat kezeli:
 • normál asztal
  Az olyan asztalok, amelyek a vendéglátásban általánosan megszokott folyamatok végrehajtását támogatják. Tehát ezekre rendelést lehet felvenni – akár több részben, majd amikor a vendég fizet, arról a blokkot kiállítani.

 • szoba
  Lényegében azonos a normál asztallal. Csupán egy megkülönböztetési lehetőség, amivel pl. a panziókban érdemes élni. Akár napokon át is gyűjthető a fogyasztás és elég a vendég távozásakor a számlát kiállítani.

 • személyzeti
  A személyzeti fogyasztást kell ezekre az asztalokra felvenni. Az étterem vezetőség számára ad információt – azzal is, hogy a személyzeti fogyasztás nem számolódik bele a vendégek által létrejövő fogyasztásba.

 • reprezentációs
  A reprezentációs célú fogyasztás követésére szolgál. Mivel ez lényegében az étterem költsége, nem számolódhat bele a forgalomba. A reprezentációs asztalra való gyűjtés teszi lehetővé az elkülönítést.
  A reprezentációs asztal kezelése jogosultsághoz kötött.
  A reprezentációs fogyasztások elszámolása a Reprezentáció menügombbal történik.

 • gyorskiszolgáló
  Önkiszolgáló, illetve gyorskiszolgáló éttermek, italpultok pénztári munkájának vagy hasonló gyors és nem asztalfüggő kiszolgálások ellátásához használható.
  A normál asztalhoz képest annyi a különbség, hogy itt a rendelés felvétele után azonnal (az aktuális rendeléshez való visszalépés nélkül) el kell készíteni a blokkot / számlát.

 • egyedi számlázás
  A funkció lehetőséget ad olyan számlák írására, melyek nem egy asztal rendeléseihez kapcsolódnak és nem kell az alapanyagkészletet csökkenteni a számlázott termékek receptjei alapján.

ParaméterekA Paraméterek menüpont alatt tehetjük meg azokat a rendszer beállításokat, melyek alapvetően befolyásolják a program egyes funkcióinak működését. A paraméterek többsége munkaállomásonként állítható, így minden egyes munkaállomáshoz, esetleges pincér géphez a leginkább megfelelő működési módot tudjuk hozzárendelni.

A munkaállomás telepítésekor generálódnak az adott géphez az alapértelmezett beállítások. Ezt van módunk az Általános paraméterek és Nyomtatók beállításai menüpontok alatt módosítani. (A Pocket PC paraméterek a rendszer egészére vonatkozó opciók.)

Egyéb


A rendszergazda bizonyos feladatainak elvégzését segítő, ún. technikai tevékenységek aktiválhatók.

Ajánlatkérés