Innovatív hálózatkutatás a közösségi közlekedés információi alapján 

 
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Szintézis Informatikai Zrt. a Kecskeméti Főiskolával közösen alkotott konzorciumban, egy intelligens tájékoztató rendszer megtervezését, megvalósítását végezte el. Az elnyert támogatás összege közel 396 millió forint. A projekt összköltsége meghaladta az 500 millió forintot,

A projekt alapgondolata az volt, hogyan lehet a meglévő infrastruktúrát optimálisan kihasználni és növelni a közlekedők kényelmét. A GOP-1.1.1-11-2012-0173 azonosítószámú pályázat keretein belül a konzorcium, erre a feladatra vállalkozott.

A rendszer két főbb feladatot lát el: Egyrészt a tájékoztató rendszer a városi közlekedés szervezők munkáját aktívan segíti. Az összegyűjtött adatok alapján a kezelők részére folyamatos tájékoztatást ad arról, hogy a városban milyen események zajlanak és ennek tükrében milyen módosításokat szükséges végrehajtani a közlekedésben annak érdekében, hogy a közlekedés gördülékenyebb legyen.

A tájékoztató rendszer kiszámítja az előre tudható programok esetén az ideális megoldást a közlekedés optimalizálásához, amelyet a kezelő tudtára hoz az esemény bekövetkezését megelőzően. Az utak állapotáról is folyamatos tájékoztatást nyújt a rendszer, ami elősegíti az útfelújítások tervezését. Ezen felül a kezelőknek lehetősége van a rendszerben visszamenőleg is adatokat elemezni. Másrészt a tájékoztató rendszer a felhasználókat (lakosság, vállalkozások) kiszolgálja ki.

A rendszer által nyújtott rögzített események (felvonulás, rendezvény, karambol) során módosult utazási információkat teszünk közzé, hogy a felhasználók már az utazás megkezdését megelőzően is tudjanak tájékozódni, ezzel is elősegítve a hatékonyabb városi közlekedést. A projekt 2012.10.01-én elindult és 2014. június 30-én zárult. KORÁBBAN KÖZZÉTETT HÍR Projekt neve: Innovatív hálózatkutatás a közösségi közlekedés információi alapján Kedvezményezett neve: Szintézis Informatikai Zrt. Kedvezményezett elérhetősége: 9023 Győr, Tihanyi Á. u. 2. Közreműködő szervezet neve: Kecskeméti Főiskola Közreműködő szervezet elérhetősége: 6000 Kecskemét, Izsáki út 10.

Projekt leírása: A Szintézis Informatikai Zrt. a Kecskeméti Főiskolával közösen alkotott konzorciumban, egy intelligens tájékoztató rendszer megtervezését, megvalósítását és kiépítését tűzte ki célul. A projekt alapgondolata, hogyan lehet a meglévő infrastruktúrát optimálisan kihasználni és növelni a közlekedők kényelmét. A GOP-1.1.1-11-2012-0173 azonosítószámú pályázat keretein belül a konzorcium, erre a feladatra vállalkozott. A tervek szerint a rendszer két főbb feladatot fog ellátni: Egyrészt a tájékoztató rendszer a városi közlekedés szervezők munkáját fogja aktívan segíteni. Az összegyűjtött adatok alapján a kezelők részére folyamatos tájékoztatást fog adni arról, hogy a városban milyen események zajlanak és ennek tükrében milyen módosításokat szükséges végrehajtani a közlekedésben annak érdekében, hogy a közlekedés gördülékenyebb legyen. A tájékoztató rendszer kiszámítja az előre tudható programok esetén az ideális megoldást a közlekedés optimalizálásához, amelyet a kezelő tudtára hoz az esemény bekövetkezését megelőzően. Az utak állapotáról is folyamatos tájékoztatást fog nyújtani a rendszer, ami elősegíti az útfelújítások tervezését. Ezen felül a kezelőknek lehetősége lesz a rendszerben visszamenőleg is adatokat elemezni. Másrészt a tájékoztató rendszer a felhasználókat (lakosság, vállalkozások) fogja kiszolgálni. A rendszer által nyújtott rögzített események (felvonulás, rendezvény, karambol) során módosult utazási információkat kívánjuk közzé tenni, hogy a felhasználók már az utazás megkezdését megelőzően is tudjanak tájékozódni, ezzel is elősegítve a hatékonyabb városi közlekedést. A projekt 2012.10.01-el elindult és várhatóan 2014. március 31-én zárul majd.

Közreműködő szervezet weboldala:

http://kefoportal.kefo.hu/cimlap

Irányító hatóság weboldala

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Sajtóközlemény 2013. 01.30.

http://szintezis.hu/upload/sajtokozlemeny_2013.01.30_v2.pdf

Sajtóközlemény 2014. 10.15.

/upload/gop-1.1.1-11-2012-0173_nyito_sk_jo.pdf

Referenciák